Just ask 1/

Een tijdje geleden konden jullie al jullie vragen voor Health Coach en Blogger Shari mailen. Hieruit selecteerden ik de 9 leukste – waarop ik stiekem zelf ook wel het antwoord wilde weten. Want wat doe je met dat gezellige etentje met vrienden of die tweewekelijkse date met Dora van de frituur? Just ask Shari!

1/ Hoelang heb je gesport voor je het eigenlijk écht leuk vond?
Van jongs af aan ben ik altijd erg veel met sport bezig geweest, ook op hoger, competitief niveau. Die gebeten- en gedrevenheid zat er dus snel in en ik deed het ook enorm graag. Rond mijn 17e zette ik alle sportieve activiteiten op een lager pitje… Zo’n vier jaar geleden kwamen de sportkriebels terug en dook ik samen met enkele vriendinnen opnieuw het zwembad in en ging ik ook fitnessen. Ik geef toe dat het niet altijd met volle goesting was. De saaiere cardiovasculaire oefeningen van de fitness en ‘s winters naar het zwembad trekken, gingen gepaard met enkele diepe zuchten. Toch zag ik snel verbeteringen in mijn prestaties en na een paar maanden merkte ik ook de fysieke, lichamelijke vooruitgang. Vanaf dat moment ging het allemaal een stuk gemakkelijker en was de drempel om aan de workout te starten niet meer zo groot. Sinds twee jaar train ik ook in het krachtgedeelte van de fitness en let ik op mijn voeding. Sindsdien moet ik mezelf vaak verplichten een rustdag in te lassen. De variëteit aan oefeningen en verschillende soorten manieren van trainen zorgen, net als de veranderingen aan lichaam en geest, elke dag voor een enorme boost aan motivatie, energie en een groeiende passie. Nu komt het erg zelden voor dat ik geen zin heb om te trainen. Ik sta zelfs op met de gedachte: “Oh yes, vanavond terug trainen”. Dat kan natuurlijk ook puur persoonlijk zijn! (lacht)

2/ Beheerst sporten je leven?
Ik zou liegen als ik zeg dat dit niet waar is. Elke dag staat 100% in teken van mijn gezondheid. Dit zowel op vlak van gezonde voeding als van sport. Sporten is mijn uitlaatklep, ik kan moeilijk zonder. Ik vind het dan ook erg vervelend wanneer ik een training niet kan inplannen. Daarnaast zoek ik ook graag nieuwe, sportieve uitdagingen, zoals bijvoorbeeld een Obstacle Run waar ik vorig jaar voor het eerst aan deelnam.

 

“My job?
I kill fat for living!”

 

3/ Je eet heel gezond, durf je ook wel eens te cheaten?
Absoluut! Eén keer per week geniet ik van mijn cheatmaaltijd. In de winterperiode (lees: bulkperiode) kunnen er soms wel twee cheat meals per week zijn. Ik let er echter wel op dat het bij één maaltijd blijft en dat ik mezelf niet van ‘s morgens tot ‘s avonds volprop met ongezonde dingen. Cheaten is trouwens misschien wel het verkeerde woord, want af en toe zondigen is eigenlijk een must! Die piek van extra koolhydraten één keer in de week heeft ons lichaam nodig.

4/ Wanneer ga je best voor dat pak frieten?
Idealiter valt je cheatmaaltijd op een trainingsdag, bij voorkeur zelfs op je zwaarste training van die week. Welke dag maakt niet zoveel uit, maar zie het als een vervanging van één van je hoofdmaaltijden (lunch of avondeten).

5/ Hoe hou je het gezond wanneer je een etentje met vrienden of familie hebt gepland?
Hier probeer ik dan mijn volledige week op af te stemmen. Planning is alles! Een etentje zie ik als een cheat meal en dus zorg ik ervoor dat ik die dag stevig train. Zo voel ik me nadien ook minder schuldig. Lukt dat niet? Dan let ik wel op wat ik eet, afhankelijk van wanneer we gaan eten. Is dit op de middag, dan ben ik al iets minder nauwkeurig. Een goede pasta, wokgerecht, slaatje met brood, steak of vis is prima. Gaan we ’s avonds uit eten – na een goede training – dan zoek ik iets op de kaart met voldoende eiwitten en een kleinere portie goede koolhydraten. Durf ook vragen naar volkorenbrood of –pasta. In sommige resto’s vind je zelfs gerechten met zoete aardappel. Ideaal! (lacht) Let vanaf de dag erna gewoon terug goed op je eten en dat zondigmomentje zal snel vergeten zijn.

6/ Hoeveel uur per week sport jij?
Dit wisselt een beetje, afhankelijk van mijn workload tijdens de avond. Meestal sport ik tussen de 7 à 10 uur per week. Momenteel ben ik aan het trainen voor Fibo – de grootste fitnessbeurs van Europa – maar ook naar de zomer toe kunnen hier wat meer uren bijkomen.

 

“Twee eiwitten en één volledig ei
samen met wat gerookte zalm of kippenwit
bakken in de pan. Love it!”

 

7/ Hoe zou jij je aanpak als Health Coach omschrijven?
Iedereen is anders en zit ook anders in elkaar. Vandaar dat ik graag een heel persoonlijke begeleiding geef op vlak van voeding en training. Het is belangrijk voldoende informatie met elkaar uit te wisselen zodat je weet waarom we welke stappen ondernemen. Ik deel dus graag mijn opgedane kennis om zo tot een gepast, op maat gemaakt plan te komen. Qua sporten gaat mijn voorkeur uit naar een combinatie van kracht en cardio. Hier zijn mooie resultaten mee te behalen. Zelfs de niet-sporters gaan nu enorm graag trainen! Verder zorg ik altijd voor de nodige motivatie en hopelijk ook wat inspiratie om dat pad van het fitte leven aangenamer te maken en niet als een zware opdracht te laten aanvoelen. Maandelijks komen we samen om de afgelopen periode te overlopen. De periode tussenin mogen de teamleden mij altijd bestoken met vragen. Op deze manier kunnen we toch kort op de bal spelen om zo samen naar het vooropgestelde doel toe te werken.

8/ Wat motiveert je wanneer je echt geen zin hebt om naar de gym te gaan?
Die dagen zijn er eigenlijk quasi niet voor mij. Ik kijk er altijd enorm hard naar uit om te gaan trainen. Misschien omdat ik doorheen de dag ook wel regelmatig eens een workout-filmpje bekijk, inspirerende quotes lees of een goede stevige beat opzet. Dit werkt erg motiverend!

9/ Hoe ziet het perfecte – gezonde – ontbijt er volgens jou uit?
De start van de dag moet voor mij boordevol eiwitten zitten. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Momenteel ben ik verzot op spiegeleitjes. Twee eiwitten en één volledig ei samen met wat gerookte zalm of kippenwit bakken in de pan. Love it! Eventueel met wat snoeptomaatjes, pijpajuin, lekker afkruiden… Daar kijk ik altijd enorm naar uit! Je kan hier ook veel variaties op maken: omelet, cupcakes, roerei of mug cakes met verschillende soorten mager beleg, al dan niet met havermout. Nog een aanrader is een mix van bosbessen, havermout, chiazaad en Whey-eiwitten van Performance Sports Nutrition. Wat dat laatste betreft kan je een smaak naar keuze kiezen, alles met een beetje koud water onder elkaar mengen en smullen maar! En wanneer ik wat meer tijd heb, zoals in het weekend, maak ik graag proteïnen– of havermoutpannenkoeken!

Follow Shari for more healthy inspo!
Photo credit: sharivhklm

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *