Rosé met lekkers…

“Voor mij een roseetje graag.” Het is mijn antwoord op de vraag van zowat elke ober deze zomer. Deze wijn is dan ook de ideale manier om het vakantiegevoel nog wat aan te houden. En in die gedachte kunnen jullie zich blijkbaar ook vinden. Daarom deel ik met plezier enkele beelden, tips en tricks van een heerlijke avond bij Leen en Gandert, de man achter Cave Gaëlle. Hij nodigde me onlangs uit om enkele nieuwe wijntjes te proeven die hij had meegebracht uit Frankrijk en Italië. Zijn aanbod is uniek, authentiek en onder elke kurk schuilt een prachtig verhaal. En of ik eens wilde komen proeven…

Bubbels als aperitief
De eerste fles die Gandert ontkurkte, zette meteen de toon. Hij koos voor een Champagne Pierre Gobillard, Rosé Premier Cru. Deze Franse bubbels hadden een veelbelovende, zachtroze kleur. Wist je trouwens dat je uit de dikte van het schuim de kwaliteit van de champagne kan afleiden? In dit geval geldt hoe “dikker”, hoe beter. Deze tip kreeg Gandert mee van een sublieme Franse champagneboer. Wat volgde was een beetje bloemig, met een toets van cassis en exotisch fruit. De druiven, dragon fruit en biscuit rosé de reims vulden zowel het kleuren- als smakenpalet perfect aan.

Ganderts tip voor een geslaagde apero
“Proef op voorhand wat je wilt schenken en beeld je dan je gezelschap in en het moment waarop het aperitief gaat plaatsvinden. Klopt het plaatje in je hoofd? Dan zal dat à la moment ook zo zijn!”

Het zachtste voorgerecht
Na het aperitief doken we met Gandert de keuken in. Zelf word ik gek wanneer anderen op m’n vingers kijken terwijl ik iets probeer te maken, maar daar had deze chef duidelijk geen last van. In enkele minuten toverde hij een overheerlijk pareltje op tafel. Want de combinatie van burrata, gele kerstomaatjes, verse groene pesto* en zomertruffel zag er niet alleen geweldig uit, ze smaakte ook zo. Om het geheel compleet te maken, liet Gandert ons proeven van een Château Saint Roch. Deze rosé was opvallend fris, met toetsen van framboos en aardbei. Deze wijn is ook ideaal als aperitief, bij een bbq, mosseltjes of mediterraanse gerechten.

*Gaëlle, de 4-jarige dochter van Leen en Gandert, maakte de overheerlijke groene pesto

Babykreeftjes op de barbecue
Voor het hoofdgerecht stak Gandert z’n barbecue aan. Hij prepareerde twee babykreeftjes vergezeld van pasta met een smaakvolle saus die zo’n 5 uur op het vuur had gestaan. Volgens Gandert draait koken immers om tijd hebben. Opnieuw een heerlijk gerecht dat – ondanks wat oefenen – ook door jou en mij gemaakt kan worden. Om de smaakbeleving compleet te maken, serveerde Gandert er een Albia Rosé bij. In eerste instantie rook ik een mix van rode vruchten en viooltjes en wat later proefde ik ook diezelfde zachte smaken. Deze frisse, droge rosé met een fijne toets mineraliteit was echt een leuke ontdekking. De wijn paste – uiteraard – perfect bij het gerecht en komt ook tot z’n recht bij bijvoorbeeld gegrilde gamba’s.

Ganderts olijfolie-tip
“Ik gebruik heel vaak de Arbequina Premium extra virgin, van Las Doscientas uit Chili. De olijven die hiervoor gebruikt worden, worden zoveel mogelijk handmatig geplukt én dezelfde dag nog geperst. Hierdoor kijrg je een olijfolie met een lage zuurtegraad en hoge kwalitiet. Ideaal op pasta, salades of brood. De mogelijheden zijn eindeloos… “

Extra dimensie
De avond was een voltreffer op elk vlak. Ik leerde dat lekkere en mooie gerechtjes niet ingewikkeld moeten zijn en dat wijn echt wel voor een extra dimensie kan zorgen. Het is ook prettig om echte pareltjes te ontdekken bij een wijnliefhebber als Gandert, die je elders niet vindt. De foodtips krijg je er gratis bij!

WIJNINFO
Champagne Pierre Gobillard, Rosé Premier Cru
€26,75/fles
Herkomst: Frankrijk, Hautvillers
Cépage: 70% Chardonnay, 25% Pinot Noir en 5% Coteaux
Bestel ‘m

Château Saint Roch Le Rosé
Rosé Ambassadeur du Roussillon en 2016
€10,75/fles
Herkomst: AOP Côtes du Roussillon, nabij Maury, wijnbouwer Jean-Marc Lafage
Cépage: Mourvèdre & Syrah
Bestel ‘m

Albia Rosé
Barone Ricasoli
€11,00/fles
Herkomst: Italië, Toscane IGT (Brolio)
Cépage: Sangiovese, Merlo
Bestel ‘m

OLIJFOLIE
Arbequina Premium extra virgin
€10,00/fles (50 cl)
Bestel ‘m

Foto’s: Tom Janssens

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *